Spring til indhold

Dette er ikke en stol!

  • af
Photo by Paula Schmidt: https://www.pexels.com/photo/wooden-chair-on-a-white-wall-studio-963486/

Vi ved godt at det ikke er en stol, men et billede af en stol. En ide om en stol. Men det er værre end som så. Tingen på billedet er hvad vi vælger den skal være. Den kan være et våben, en stige, en hemmelig ven. Den kan være alt vi gør den til.

Men det er meget vildere end det. Meget vildere. Vi behøver ikke kalde den ‘stol’. Vi kan kalde den hvad vi vil. Det er bedst hvis vi er enige om hvad vi kalder den, for det gør det lettere at forstå hinanden. Men på engelsk hedder sådan en ting ‘chair’. Så vi behøver ikke kalde den for en stol. Der er ikke noget ved en stol der gør at det er nødvendigt at kalde den en stol.

DET ER BARE NOGET VI HAR FUNDET PÅ!

‘Men det er en stol’ siger du. Og du har ret. Men vi kan altså også kalde den en ‘gris’ hvis vi vil og kan blive enige om det. Pointen er at der er ikke noget ved en stol, der gør at man kalder den for ‘stol’. Det er ikke stolen der gør det, det er dig. Se her hvor mange ord der er for stol: https://www.internetpolyglot.com/word-in-different-languages-a-chair.

Og det bliver endnu vildere: Ikke engang dyrelyde lyder på samme måde på forskellige sprog. På dansk siger en hund ‘vov’, på rumænsk ‘ham’. Det er bare noget vi finder på. Det passer ikke. Det er tanker om lyde.

Og det er derfor Magrittes velkendte billede med teksten ‘Dette er ikke en pibe’ er helt rigtigt. Det er ikke en pibe. Det har det aldrig været. Det er maling på et lærred.

Det er også derfor det giver mening at sige at vi skal lytte efter meningen eller intentionen. Ikke efter ordene. Lyt til om dem du taler med vil dig det godt. Ikke efter om de formulerer sig som du synes man skal. Så når nogen siger ‘Hav en fortsat god dag’ til dig, skal du lytte efter ønske om en god dag og ikke blive sur over at dem der sagde det ikke ved om din dag allerede var god eller ej. Lyt til ønsket om at du skal have det godt. Ikke til den klodsede måde det kommer ud på.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com